menu menu menu

Connemara National Park.

Ierland motorreis

We reizen deze keer door Ierland en Noord-Ierland. Twee landen die vaak als één worden gezien, maar wel degelijk volledig los van elkaar staan. Noord-Ierland behoort tot het Verenigd Koninkrijk, waar je betaalt met ponden en de snelheid in mijlen wordt aangegeven. In de onafhankelijke republiek Ierland worden bekeuringen uitgeschreven in kilometers en betaald in euro’s. De Bushmills whiskey wordt gelukkig overal gedronken.

Na twee mooie ferry overtochten en een mooie rit door Engeland arriveren we in Dublin, de hoofdstad van Ierland. Aangezien we hier onze reis ook zullen eindigen reizen we direct door naar de westkust, naar het Connemara National Park. Ruim 30 km rijden we over een grillige kustweg tussen uitgestrekte hoogveengebieden, met aan de ene kant de grote Atlantische Oceaan en aan de andere kant de 12 bergtoppen van de Twelve Bens. Als we het dorpje Clifden binnenrijden worden we op straat al direct getrakteerd op muziek en dans. Precies dit weekend is er het Clifden Traditional Music Festival waar we tot laat in de avond genieten van Ierse folklore muziek met bijbehorende Riverdance stepdans. Welkom in Ierland!

De binnenstad van Londonderry

De volgende ochtend regent het de bekende Ierse “cats and dogs”, maar volgens de receptioniste valt het wel mee; “A bad day is when the rain is falling horizontal in front of the window.”.  We laten ons dus niet kennen en rijden met goede regenkleding naar de op een na grootste stad van Noord-Ierland: Londonderry. De binnenstad van Londonderry heeft nog de complete orginele stadsmuren uit 1613 en is met zijn 1,5 km lange muren zelfs de langste ommuurde stad van Europa. Ook heeft de stad een belangrijke rol als marinebasis gespeeld tijdens de Tweede wereldoorlog, maar de meeste van ons kennen Londonderry helaas alleen van de rellen tussen katholieken en protestanten. Dieptepunt hierbij was zonder enige twijfel de dood van 14 demonstranten op “Bloody Sunday” zoals bezongen door U2.

scheepswerf van de Titanic
De heftige regen is inmiddels veranderd in een lichte motregen waardoor de korte rit naar Belfast vlot verloopt. We nemen een kamer in het legendarische Europa hotel, dat bekend staat als het hotel met de meeste bomaanslagen in Europa. Maar liefst 30 keer werd dit hotel getroffen door bomaanslagen van de IRA, maar sinds de wapenstilstand in 1997 (Good Friday Agreement) is het weer een goed en rustig hotel. We brengen een bezoek aan de scheepswerf van de Titanic, die hier (zonder scheepsdoop!) in 1911 te water werd gelaten. Een jaar later zonk het onzinkbare schip met 2200 opvarenden na een aanvaring met een ijsberg. Het kleine museum in de oude werf geeft een indrukwekkend verslag van zowel de bouw als de uiteindelijke ramp.


Ballymoney geboorteplaats van motorcoureur Joey Dunlop
Het zonnetje breekt de volgende dag door en we rijden lekker droog naar Ballymoney -de geboorteplaats van de legendarische motorcoureur Joey Dunlop. Hij haalde maar liefst 13 keer de overwinning tijdens the North West 200 en heeft met 26 TT overwinningen op Isle of Man een onbetwist wereldrecord. In het mooi aangelegde Joey Dunlop Memorial park aan de rand van Ballemoney staat net zoals op het Isle of Man een groot standbeeld. Een locale Ier die we hier spreken vertelt nog vol trots dat Joey naast racen vooral bekend was vanwege zijn liefdadigheid. Talloze busladingen hulpgoederen heeft hij zelf persoonlijk naar daklozen en wezen in o.a. Roemenie gebracht. Joey Dunlop een held óp en naast de baan.


Een paar kilometer verder komen we in het plaatsje Bushmills. Hier bevindt zich de oudste Whisky distilleerderij van de wereld. Al in 1276 kwamen hier soldaten zichzelf moed indrinken voor grote veldslagen en in 1608 kreeg men als eerste op de wereld een officiële licentie voor het stoken van whisky. Elk uur wordt er een interessante rondleiding gegeven door de fabriek, waarbij in detail de verschillen tussen Irish, Scotch, Bourbon, Single malt en Blended haarfijn worden uitgelegd. Op het einde nippen we aan een bodempje 21 jaar oude Whisky en proeven het bekende engeltje op de tong. We moeten echter nog rijden, maar beloven onszelf het later in een van de vele mooie Ierse pubs alsnog in te halen. 

oudste Whisky distilleerderij van de wereld 

Giant’s Causeway een grillige rotsformatie We rijden verder langs het stratencircuit van de North West 200 en komen bij de Giant’s Causeway. Dit is een grillige rotsformatie bestaande uit meer dan 40.000 tot 12 meter hoge zeshoekige basaltzuilen, die weglopen in de zee. Sinds 1986 staat dit unieke spektakel op de Werelderfgoedlijst van Unesco en volgens een legende zou het een brug zijn geweest tussen Ierland en Schotland. De wetenschap heeft echter aangetoond dat het is ontstaan door een oeroude vulkanische uitbarsting ruim 60 miljoen jaar geleden. Vreemd blijft wel dat bijna alle basaltzuilen zeshoekig zijn zoals een honinggraad in een bijenkorf. Dit zou schijnbaar weer te verklaren zijn door een chemische samenstelling van de lava. Hoe dan ook, een wonder der natuur wat zeker een bezoek waard is.

We vervolgen onze weg terug naar Belfast via de zogenaamde “Causeway Coastal Route”. Deze kustweg staat bekend als dé mooiste kustweg van Europa en is voor motorrijders een waar paradijs. De weg kronkelt zich strak langs de Ierse zee met prachtige uitzichten en talloze bochten. Een moment rij je op zeeniveau langs het zeewater en even later rij je over een uitgehouwen weg hoog in de rotsen, met het kolkende zeewater ruim 200 meter verder naar beneden. De totale afstand vanaf Bushmills naar Belfast is slechts 120 km, maar met een paar leuke stops is het zeker 3 tot 4 uur rijden.

dé mooiste kustweg van Europa

Bij ons vertrek uit Belfast bezoeken we nog kort de Shankill wijk waar tallozen muurschilderingen verhalen vertellen over de onlusten tussen 1971 en 1997. Bizar gevoel geeft de 5 km lange muur met toegangspoorten die deze protestantse wijk scheidt van de nabij gelegen katholieke wijk. Peace forever!     Na Belfast rijden we naar de 200 km verderop gelegen Wicklow Mountains. Deze bergketen bestaat net zoals Connemara voornamelijk uit veengebieden, waardoor je overal prachtige vergezichten tegenkomt. Al op 400 meter hoogte krijg je maanlandschappen zoals hoog in de Alpen, maar dan zonder rotsen maar met velden vol met hei en mos. In de Wicklow Mountains bevind zich ook de hoogste waterval van Ierland (Powerscourt Waterfalls), maar ondanks alle regen van de afgelopen dagen is de waterval vandaag niet meer dan een rustig beekje.
Dublin

Na de talloze bochten en de heerlijke “severe dips” van de Wicklow Mountains rijden we langs de kust via een smal weggetje terug naar Dublin. Onderweg komen we langs de nieuwste moderne villa van zanger Bono van U2 en even later zitten we aan een high tea in het 250 jaar oude kasteel Russborough. Als we weer in Dublin arriveren, staan er overal dranghekken met politie en blijkt Queen Elizabeth samen met ons Dublin te bezoeken. De mooie uitgaanswijk Templebar is gelukkig niet afgesloten dus drinken we ’s avonds als afscheid nog de beloofde 21 jarige oude Bushmills whisky. We kunnen niet anders dan concluderen dat Ierland zeker een bezoek waard is. Cheers!
www.Lifeisjoy.nl


Route:
De meeste bezienswaardigheden liggen zonder twijfel in midden en noord Ierland. Zuid Ierland heeft daarentegen 50% minder regen….
Overtocht:
Meest voordelig is een zogenaamde landbridge van Stena Line waarbij in één pakket alle overtochten zitten. Na de overtocht naar Engeland kan je kiezen om ’s avonds direct door te varen naar Ierland of een overnachting te nemen in Engeland en ’s morgens fris in Ierland aan te komen.
Taal:
Het Ierse dialect is zeker niet te verstaan, maar Engels wordt overal goed gesproken en verstaan.
Mensen: 
De Ieren zijn erg gastvrij en hebben duidelijk een warme band met motorrijders. Opmerkelijk is de enorme vrolijkheid ondanks het vaak sombere weer.
Eten:
Fish and chips, bacon and sausage, maar ook zalm en Indisch eten, het is er allemaal.
Verkeer:
Het algemene verkeersbeeld is vrij ontspannen en zelfs in de grote steden blijft iedereen meestal vrij rustig. Ook het links rijden went snel en vraagt alleen bij het wegrijden na een stop even wat aandacht.
Hotels:
Er is volop keuze variërend van B&B tot luxe hotels waarbij reserveren meestal niet nodig is. In het hoogseizoen of bij speciale evenementen is reserveren natuurlijk wel aan te bevelen. 
 
Filmpjes van deze reis: 
Klik hier.
Een berichtje in ons gastenboek: 
Klik hier. 
Voor meer informatie stuur een mail: 
Klik hier.menu menu menu